Vecka 5 - 22

Samtidigt som vi var överlyckliga över den nya graviditeten kom oron snabbt, skulle det gå vägen eller bli missfall igen? Jag hade många symptom, men så fort de var lite svagare någon dag förväntade jag mig det värsta. Exakt den dagen jag började blöda förra gången vaknade jag mitt i natten av att jag hade ruskigt ont. Blev helt knäckt, var det kört nu igen? Men illamåendet fortsatte och i v. 9 gjorde vi ett ultraljud på en privatklinik där vi fick se ett litet hjärta picka så fint. Började nästan gråta av lättnad och nu tillät vi oss själva att tro att allt skulle gå bra. Nu väntade vi officiellt barn!
                                             
                                         

Första veckorna var det inte jätteroligt att vara gravid, eller ska jag kanske skriva första månaderna. De där rosa fluffiga molnen man ska lulla runt på såg jag inte röken av. Granskade istället väldigt ofta insidan av toalettstolen, då bara tanken av mat fick mig att må illa och mitt luktsinne var otroligt känsligt. Den här perioden hade en kollega på jobbet dessutom fått för sig att det är väldigt nyttigt med makrill, vilket han satt och åt bredvid mig varje dag
Eftersom jag var helt ny på jobbet ville jag inte berätta riktigt än, visste ju inte hur de skulle reagera. Var riktigt orolig inför samtalet med chefen, kände att jag kommer förstöra för dom och jag var rädd för att bli kyligt behandlad i fortsättningen. Men tog tjuren vid hornen redan i v. 10 och berättade och fick en väldigt bra reaktion. Det har aldrig varit några problem efter det, tvärtom har jag blivit väldigt bra behandlad och det är jag glad för.

Veckorna gick på i rasande tempo, efter v. 14-15 blev det lite lättare att vara jag eftersom illamåendet lugnade ner sig. Den förlamande tröttheten satt i lite längre, men efter ett tag tillät jag mig själv att vara trött och vila lite extra, kanske strunta i att plocka undan disken även idag, den stod ju faktiskt kvar i morgon med.

I vecka 14, den 29 december -09 fick jag höra hjärtat slå för andra gången med ett angelsound jag köpt hem från nätet, Linus fick vänta några dagar eftersom bebben gömde sig så fort pappa skulle lyssna. Började även känna småsprattel i magen den veckan, även om jag var tveksam till om det verkligen var bebisen, men det blev tydligare och starkare för varje vecka. Den första riktiga sparken kom när jag satt framför datorn den 17 januari, det riktigt sög till i magen :) Kände sparkar utanför magen i v. 20 och Linus i slutet av v. 21.

Cravings har jag haft tur att undkomma, det är iaf inget som jag skulle vakna mitt i natten och gå upp och äta. I v. 8-9 hade jag ett väldigt sug efter citron, vilket jag inte alls är förtjust i annars. Kommer ihåg att jag kom jättesent till jobbet en dag för jag var tvungen att köpa citronte. Potatismos var en annan sak jag gärna åt, men bara en kort period. Thaimat som vi åt ungefär en gång i veckan och som jag älskar i vanliga fall kan jag fortfarande inte äta, det får mig att må illa.

I v. 17 var det dags för rutinultraljud och vi var väldigt spända. Man funderar såklart över om allt kommer se bra ut eller om man kommer få ett dåligt besked av något slag. För Linus var det nog det första konkreta beviset på att det faktiskt är ett barn där inne, vårt lilla mirakel. Själv fick jag kämpa lite för att hålla tillbaka tårarna än en gång, de vill gärna komma fram när spänningen släpper och man inser att allt är som det ska. Bebisen låg och sov till en början men kom igång efter ett tag och barnmorskan visade oss allt väldigt tydligt. Eftersom Linus inte vill veta könet har jag sagt att jag kan vänta tills födseln med det, men hoppades att det skulle finnas en liten chans att gissa sig till vad det var. Tyvärr får jag fortsätta vara nyfiken några veckor till då det inte syntes alls =)

                         

Jag tror att båda våras tankar ändrades efter ultraljudet från 'jag är gravid' till 'vi väntar barn', man insåg att det snart kommer ut en liten bebis. Massa nya tankar och känslor kommer upp till ytan, en blanding av panik och glädje, skräckblandad förtjusning. Men framförallt en otrolig längtan.

     

Klipp från spelningen i januari.

Några klipp från spelningen den 30 januari, i Jönåker. Inspelat med en videokamera som stod ovanpå ena högtalaren, så ljudet blev inte optimalt :)

Lucille:





Gonna find my angel:




Don't be cruel:



Lets twist:



Är det ett.. eller..?

Vi hade försökt få barn i över ett halvår vid det här laget, längtade båda två, men tog det ändå rätt lugnt. Blev gravida på andra 'försöket', men det slutade i missfall. Nu hade det gått några månader efter det utan resultat och jag hade börjat misströsta lite. Visste ju att det var helt normalt att det kunde ta ett år, men började ändå bli rädd för att något var fel. Skulle jag någonsin få bli mamma?

Den här dagen stannade jag hemma från jobbet, som jag börjat på en månad innan. Jag mådde lite illa, hade feber och mådde allmänt skumt. Bebisverkstaden hade vi lagt på is nu när jag haft sån tur och fått jobb så snabbt efter flytten (även om jag tror att vi båda gick och tänkte på det i smyg för oss själva ändå). Av någon anledning fick jag för mig att ta ett graviditetstest den här morgonen, hade ju ändå 10st liggandes som jag köpt för en hundring. Jag kikade på det lite snabbt, konstaterade att det inte var något och gick och lade mig igen. Kände mig inte ens besviken, hade blivit så van vid att det inte var något vid det här laget. 
Ett par timmar senare gick jag upp, gjorde mig iordning och skulle slänga testet när jag ser.. någonting. Ett otroligt svagt streck som enligt bruksanvisningen betyder att jag är gravid, men som samtidigt lika gärna skulle kunna vara en synvilla. Jag tar ett test till och jodå, det dyker upp ett streck även där. Men så otroligt svagt. Jag tog nog 5 test den dagen och vågade inte riktigt tro att de svaga strecken var verkliga. Klarade inte av att hålla mig från att berätta på kvällen när Linus kom hem och nu var det bara att vänta till nästa dag, för att se om det kanske blivit lite starkare.

Nästa dag köpte jag ett digitalt graviditetstest som visar i ord om man är 'gravid' eller 'inte gravid', utan möjlighet till feltolkningar och resultatet ligger och sparkar i magen nu i skrivande stund =)

Den 21 oktober -09 började ett helt nytt kapitel i våra liv, förmodligen ett av de allra viktigaste.

                   

Det var en gång..

"Kära dag-bok. Denna dag
 var anulunda en jag tängt.
 Den var bätre. Fast när
 vi kom hem var mamma
 dum. hon skrek när jag
 inte hörde vad hon sa. Jag tror
 att mamma var tröt.
 Sen gick jag och la mig.
 Men först sa jag till
 nutte och mimmi vad dom skulle
 få i jul-klapp dom vart
 glada när jag kom hem.

         Madelene Dahlström"

Det var den 26/12 - 89 och jag var 8 år. Vädret var dimmigt. Jag hade fått min första dagbok i julklapp och det här var mitt allra första dagboksinlägg någonsin. 8 år gammal och knappt skrivkunnig. Notera dock hur jag redan då var noga med att inte särskriva, utan istället använde bindestreck på väl valda ställen ;)
På pärmens insida har jag ritat en döskalle och skrivit 'OBS! Läs varninstexten på nästa sida.". På den andra sidan står det "Varning! Om du läser denna bok, råkar du illa ut. För den är privat" och jag har även där ritat inte bara en, utan två döskallar. 

Nu har det gått 20 år och jag skriver idag i min blogg för första gången. Har blivit lite bättre på att stava och nutte och mimmi har flygit till himlen för länge sedan. Jag tänker dessutom inte hota någon till att inte läsa min blogg, utan snarare bjuda in den som känner sig intresserad av att kika på vad vi här på Högås Hälle sysslar med och tänker på. Hjärtligt välkommen till vår saga med garanterat lyckligt slut! 


                                                                         


RSS 2.0